Historik

IFK Stockholm började spela fotboll omkring år 1900, fem år efter det att föreningen bildades. I början av 1900-talet var föreningen en av landets främsta klubbar. IFK Stockholm spelade 1903 final mot Örgryte i tävlingen om Clarence von Rosens vandringspris och 1905 möttes samma klubbar i SM-finalen. Örgryte vann båda matcherna med 2-1. Matcherna spelades i Idrottsparken i Stockholm som låg på samma plats där Stadion nu ligger. Ståplats kostade 50 öre och sittplats 1 krona.

Klubben har gjort en fantastisk resa från Östermalm till Skärholmen/Vårberg. Fotbollen etablerade sig tidigt på Östermalm där Stadion var hemmaplan under många decennier. År 1961 var IFK Stockholm ytterst nära att gå upp i Allsvenskan då man kom på andra plats efter Djurgården i den näst högsta serien. Djurgården vann serien på bättre målskillnad.

Runt 1920 spelade Marcus "Dodde" Wallenberg aktivt i IFK Stockholm. Han sponsrade också föreningen under många år på 1950-1970-talen.

I början av 1970-talet insåg föreningen att en flytt från innerstaden var nödvändig om man skulle kunna rekrytera barn och ungdomar i tillräcklig omfattning. Därför flyttade man 1971 till Skärholmen/Vårberg där man byggt upp en stor ungdomsverksamhet. IFK Stockholm har 25 lag och 300 ungdomar i åldern 6-19 år som till 95% har invandrarbakgrund. Alla barn och ungdomar i området som vill spela fotboll är välkomna.

Uppdaterad: 2016-08-24 15:43
Skribent: Klas-Göran Hoffman